TURKOVAC, Dollvet Biyoteknoloji tesislerinde üretiliyor
Covid-19 ile mücadelede önemli bir aşama olan yerli aşı TURKOVAC, Dollvet Biyoteknoloji AŞ'nin Şanlıurfa'daki tesislerinde üretiliyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TURKOVAC'ın üretim tesislerini ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı. Ziyarete ilişkin fotoğraf ve görüntüler basın kuruluşlarıyla paylaşıldı.
Görüntülerde yer alan bilgilere göre, inaktif aşı olan TURKOVAC, 5'er dozluk şişelerde (flakon) 10'arlı paketler halinde ambalajlanıyor. Her bir ambalajda 50 doz bulunuyor.
Bu paketlerin konulduğu büyük kutularda ise aşının adı ve bakanlık ambleminin yanı sıra üretici şirketin de adı yer alıyor.
Ambalaj kutularının üzerinde üretici firma olarak Dollvet adı da yer alıyor.
Murat Emir'in soru önergesi
Dollvet şirketinin adı Ağustos 2021'da CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in bir soru önergesiyle gündeme gelmişti.
Murat Emir, Sağlık Bakanı Koca'nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vermiş ve daha sonra konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Emir, açıklamasında şu iddialara yer vermişti:
"Erciyes Üniversitesi tarafından TÜSEB işbirliği ile geliştirilen aşının Faz-2 aşamasından itibaren Koçak Farma yetkilileri ile birlikte çalışılmış ve son olarak bu firma ile üretim anlaşması imzalandığı belirtilmişti. Ancak, son günlerde yerli aşı üretim anlaşmasını yapan Koçak Farma firmasının bu işi, daha çok hayvancılık sektörü için aşı üreten Dollvet isminde bir firmaya devretmesi yönünde baskı yapıldığı iddia ediliyor. Bize gelen iddialar arasında Koçak ile Dollvet arasında anlaşma yapıldığı ve yerli aşıların büyük bir kısmının Dollvet tarafından üretileceği ifade ediliyor.
Israrla neden bu firmanın seçildiğine baktığımızda ise Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sabri Göncü'nün son seçimlerde AKP'den Şanlıurfa Milletvekili Aday Adayı olduğunu görüyoruz.''
Dollvet Biyoteknoloji
Ticaret Sicili kayıtları incelendiğinde, Dollvet Biyoteknoloji'nin merkezinin İstanbul Beşiktaş'ta olduğu bilgisi yer alıyor.
Şirket, ''Dollvet Veteriner Aşı İlaç Biyolojik Madde Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ'' adıyla Temmuz 2002'da Şanlıurfa merkezli olarak kuruldu. Yedi ortaklı kurulan şirkette, şu anda tek ortak olarak gözüken Eyüp Sabri Göncü ise yüzde 35 paya sahipti.
Şirketin, 2008 yılında şirketin sermaye artırımına gittiği ve 2015 yılındaki Abdülkadir Göncü ve Eyüp Sabri Göncü olmak üzere iki ortaklı bir yapıya dönüştüğü görülüyor. 2017 yılında Eyüp Sabri Göncü şirketin tek yetkilisi olarak kayıtlarda yer almakta. Şirketin merkezinin Temmuz 2019'da İstanbul'a taşınmasının ardından Şanlıurfa'da Koçören OSB'deki yapı da şubeye dönüştürüldü..
2020 yılında şirketin sermayesi 50 milyon liraya çıkarıldı ve sermaye artışı şirketin tek hissedarı olarak gözüken Eyüp Sabri Göncü tarafından taahhüt edildi.
Şirketin merkezi Ocak 2021'de Beşiktaş'taki son adresine taşındı. Kasım 2021'de ise şirketin adı ''Dollvet Biyoteknoloji AŞ'' olarak değiştirildi.
Eyüp Sabri Göncü
Dollvet'in internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Eyüp Sabri Göncü, 1978 yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şanlıurfa’da tamamlayan Göncü; 1997 yılında mühendislik eğitimi almak üzere üniversiteye başladı ve 2001 yılında mezun oldu. Evli ve dört çocuk sahibi olan Eyüp Sabri Göncü, öğrencilik yıllarını aktif olarak geçirmiş öğrenci temsilciliklerinin yanı sıra çeşitli kulüplerde de başkanlık görevini üstlenmiş.
Üniversiteden mezun olduktan sonra Amerika’da eğitimine devam eden Göncü, daha sonra İngiltere’de Msc in Management Master programına kabul edilmiş. 2004 yılında Türkiye’ye dönen Göncü, bir süre tekstil sektöründe çalıştı.
2015 yılında görev aldığı aile şirketlerinden ayrılarak Dollvet Üretim Kampüsü'nün tüm hisselerini devralan Göncü, bütün yatırımlarını aşı ve biyolojik madde üretimine yönlendirdi.
Merkez ofisi İstanbul’da yer alan Dollvet’in Şanlıurfa Sanayi Bölgesi içerisindeki tesisi, 33 adet aşı ve 3 adet test kiti ruhsatı ile biyoteknoloji alanında faaliyetlerini sürdürüyor.
Göncü, 12 Haziran 2011'de yapılan seçimlerde AK Parti'den Şanlıurfa Milletvekilliği için adaylık başvurusu yapmış ve 18. sıradan aday gösterilmişti.