G7 Maliye Bakanları, çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdikleri ülkelerde asgari yüzde 15 kurumlar vergisi oranı üzerinde anlaşmaya vardılar. (Görsel: G7 London)

KONULAR

G7 Maliye Bakanları çokuluslu şirketlerin vergilendirilmesinde anlaşmaya vardı

Amazon ve Google gibi teknoloji devlerini etkileyebilecek çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi konusunda uluslararası bir anlaşmaya varıldı.  

G7 ülkeleri - ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya ve Japonya - bugün İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan zirvede asgari yüzde 15'lik kurumlar vergisi oranı ilkesini taahhüt etmeyi kabul etti.

Zirvenin ardından konuşan İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, "Yıllarca süren tartışmaların ardından bugün G7 maliye bakanlarının küresel vergi sisteminde reform yapmak için tarihi bir anlaşmaya vardıklarını duyurmaktan mutluluk duyuyorum'' dedi.  

Anlaşmanın küresel şirketler için eşit bir oyun alanı yaratma doğrultusunda tasarlandığını kaydeden Sunak, bunun ''çok gurur verici bir an'' olduğunu ve anlaşmanın ''nihayetinde küresel vergi sistemini 21. yüzyıla getirdiğini” söyledi.

Anlaşmayı imzalayanların hiçbiri şu anda yüzde 15'in altında bir kurumlar vergisi oranına sahip değil, ancak anlaşma, önümüzdeki ay yapılacak G20 toplantısında da dahil olmak üzere diğer ülkelere de aynı şeyi yapmaları için baskı yapacak.

Bakan Sunak'ın toplantıda daha yüksek bir küresel kurumlar vergisi oranı için baskı yapmama kararını savunduğu belirtildi. ABD Başkanı Joe Biden başlangıçta bunun yüzde 21 olması gerektiğini savunmuştu.

Anlaşmaya göre, en büyük ve en karlı çok uluslu şirketlerden sadece genel merkezlerinin bulunduğu yerde değil, faaliyet gösterdikleri ülkelerde de vergi ödemelerinin isteneceği belirtildi.

Anlaşma, Temmuz ayında yapılacak G20 maliye bakanları ve Merkez Bankası başkanları toplantısında daha ayrıntılı olarak ele alınacak.