Türkiye’nin 28 Temmuz 2021 koronavirüs ve aşı tablosu: Vaka sayısı 22 bini aştı
Türkiye’de son 24 saatte yeni Covid-19 vaka sayısı 22 bin 291 oldu, 76 kişi koronavirüsten hayatını kaybetti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı günlük Covid-19 tablosundaki verilere göre, son 24 saatte 257 bin 474 test yapılırken, 22 bin 291 vaka tespit edildi. 76 kişi koronavirüsten hayatını kaybetti. İyileşen hasta sayısı ise 4 bin 197 oldu.
En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfusta birinci doz Türkiye ortalaması yüzde 64,74, ikinci doz ortalaması yüzde 40,53 ve birinci, ikinci ve üçüncü doz toplam aşı sayısı da 69 milyon 759 bin 371 olarak açıklandı.
Aydın ve Eskişehir de maviye döndü
Tabloya göre, en fazla aşı uygulanan il yine Muğla oldu. Bunu Çanakkale, Kırklareli, Edirne, Balıkesir, Amasya, Aydın ve Eskişehir takip etti.
En az aşı yapılan il ise Şanlıurfa olurken onu Bitlis, Mardin, Muş ve Diyarbakır izledi.
Artış hızı yükselme eğiliminde
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
''Vaka sayılarının artış hızı istemesek de yükselme eğiliminde. Bu durum birçok açıdan sorun teşkil ediyor.
Bunların ilki aşı programımız toplum bağışıklığı hedefine ulaşamadan yeni bir varyantın baskın hale gelmesi ve aşı ile bağışıklık programımızı sekteye uğratma riski. Unutmayalım ki en az iki doz aşı olmadan ve üzerinden belirli bir süre geçmeden bağışıklık elde edilmiyor. Birinci doz aşısını olmuş vatandaşlarımız henüz bağışıklık kazanmadan virüsle karşılaştıklarında hastalığa yakalanabiliyorlar.
Benzer şekilde iki doz aşı olmuş kişiler için de üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra aşıların etkinliği azalıyor ve bu durum da hastalığa yakalanma riski ortaya çıkıyor. Bunlar, aşı programının başarıya ulaşmasının önündeki en önemli risk faktörleridir.
İkincisi ise salgını aşı ile durdurmaya çalışırken artan vaka sayılarının unutmak istediğimiz, bir daha dönmek istemediğimiz yakın geçmişteki kısıtlamalarla dolu hayatımıza dönmek. Kısıtlama uygulanan dönemler salgının sosyal hayatımızı en çok etkilediği, insani ihtiyaçların bile özel planlamalar gerektirdiği günlerdi. Kısıtlama günlerine geri dönmeyi hiç birimiz hiçbir surette tekrar yaşamak istemeyiz. Buna mecbur kalacağımız bir seyir şu an için yok. Ama olmayacağı anlamına gelmez
Üçüncüsü ise maalesef kayıplarımızın artması tehlikesidir. Aşılar en çok risk grubundaki vatandaşlarımız için önemli. Ancak yaygın olarak aşı olmadan sadece risk grubunun aşılanması ile onları korumamız mümkün değil. Sevdiklerimizi, büyüklerimizi korumak için önce kendi aşılarımızı olmamız şart. Bana bir şey olmuyor düşüncesi ile sevdiklerimizi riske atabilecek durumda değiliz.''
Yüzde 95'i aşısı tamamlanmamış
Tam aşılı olup hastalığa yakalananların oranı yüzde 5’den az Koca, ''Şu an aktif vakalarımızın yaklaşık yüzde 87’si aşısı tamamlanmamış kişiler. Hastanede yatan hastalarımızın yüzde 95’i de aşısı tamamlanmamış kişiler'' dedi.
Kurul toplantısında aşıların etki süresi ile ilgili ön değerlendirmede bulunduklarını ifade eden Koca, şunları söyledi:
''Aşı programımız ile birlikte aktif vakalar içinde 60 yaş üzeri vatandaşlarımızın oranı dramatik şekilde azalmıştı. Ancak aşılamanın üzerinden 4-5 ay geçtikten sonra bu yaş gurubunun aktif vakalar içindeki oranı artmaya başladı. Bunu görür görmez 3. doz uyarısında bulunduk ve 50 yaş üzeri vatandaşlarımızın 3. doz aşılarını olmalarını sağlayan programı başlattık. Bunu bizden daha erken fark eden ve uygulayan olmadı. Ancak hali hazırda bu durumda aşı olması gereken 9 milyona yakın vatandaşımız aşı olmayı bekliyor. Bu vatandaşlarımızı korunmak için bir an evvel 3. doz aşılarını olmaya davet ediyorum.''