Yönetmelikte yapılan değişiklikle optisyenlik (gözlükçülük) yapan kuruluşlarda yabancı uyrukluların müessese müdürlüğü yapmasına imkanı sağlanıyor. (Foto: Depo Photos)

İlgili yönetmelik yapılan değişiklikle optisyenlik (gözlükçülük) yapan kuruluşlarda yabancı uyrukluların müessese müdürlüğü yapmasına imkanı sağlanıyor.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından hazırlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yönetmelikte yapılan değişiklikle ''Ruhsatname başvurusu ve belgeler'' başlıklı 7. maddesindeki başvuru sırasında istenen belgeler arasında ''yabancı kimlik numarası'' da yer aldı. Değişiklikle 7. maddeni (b) fıkrası şu şekilde düzenlendi:

''Müessese sahibi, optisyenlik mesleğini icra etme hak ve yetkisini haiz gerçek kişi ise sahibinin ve mesul müdürün T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası”

Yönetmeliğin önceki halinde, sözkonusu fıkra ''Müessese sahibi, optisyenlik mesleğini icra etme hak ve yetkisini haiz olmayan gerçek kişi ise sahibinin ve mesul müdürün T.C. kimlik numarası'' şeklindeydi. 

Yönetmelik değişikliğiyle istenen belgelere ''mesul müdürün ilgili optisyen - gözlükçüler odasına üye kayıt belgesi'' de eklendi. 

Yasal düzenlemeler

Gözlükçülük alanındaki düzenlemeleri kapsayan 1941 yılında yürürlüğe giren 3958 sayılı Gözlükçülük Kanun'da bu alanda çalışmak için ''Türk olmak'' koşulu yer alıyordu. 

2004 yılında yürürlüğe giren 5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki Kanun ile Gözlükçülük Kanunu yürürlükten kaldırıldı. Yeni düzenlemede de bu mesleğin Türk vatandaşlarınca yapılabileceği hükmüne yer verilmedi. Böylece yabancıların gözlükçülük yapmasının önündeki yasal engel ortadan kalktı.