KONULAR
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Marmaris yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarına başlandığını belirterek, ''Dün 12 olan orman yangınları bugün itibarıyla 6'ya düştü'' dedi.
Birçok kişinin iyi niyetle yardım etmek istediğini de anlatan Pakdemirli, ''Ama orman yangınlarına müdahale etmek teknik bir iş. Hatta şunu söyleyeyim: Şehirde itfaiyecilik yapanların bile orman yangınlarına müdahale etmesi bile çok doğru değil. Çünkü tamamen farklı teknikler kullanılıyor'' diye konuştu.
Pakdemirli, Muğla'da, Ula Yangın Yönetim Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde on gündür sürdürülen orman yangınları ve söndürme çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Bakan Pakdemirli, "47 ilde 223 orman yangınıyla bugüne kadar orman teşkilatımız mücadele etti. 223 orman yangınının 217'si kontrol altında'' dedi. Bunlar dışında 57 kırsal alan yangınına müdahale yapıldığını anlatan Pakdemirli, ''Devam eden yangınlarda 16 uçak, 9 İHA, 57 helikopter, bir insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi, 5 bin 250 orman personeli ve belki de bir bu kadar kamudan diğer konularda faaliyet gösteren personelle yangınlara müdahale yapıldı" diye konuştu.
Avrupa Birliği'nden (AB) gelen iki uçağın döndüğünü belirten Pakdemirli, Yunanistan ve AB'de de daha ciddi yangınlar olması nedeniyle bu uçakların geri çekildiğini ifade etti.
Antalya yangını
Antalya'da 28 Temmuz'da çıkan yangının rüzgarın etkisiyle yerleşim yerlerine doğru ilerlediğini ve 59 mahallenin bundan etkilendiğini söyledi. ''10 günde sadece Antalya'da 21 yangınla mücadele ettik'' diyen Pakdemirli, bu bölgedeki yangınlarda 8 bin 264 sorti su atıldığını, hava ve yer araçlarından kullanılan suyun da 150 bin ton olduğunu söyledi.
Pakdemirli, şöyle konuştu:
''İklim şartları bizi son derece zorladı. 40 derecenin üzerinde bir sıcaklık, rüzgarın hızının 80 kilometreye çıkması ve normal şartlarda yüzde 30 olmasını beklediğimiz nemin de yüzde 8'lere kadar Antalya'yı zora sokmuş oldu. Dün itibarıyla Göndoğmuş ve Manavgat yangınlarını da kontrol altına aldık. İki şehidimiz var. Yangınla zorlu mücadelede, 85 kişi farklı noktalarda yangın içerisinde kaldı.
Soğutma çalışmaları devam ediyor. Tespitlerimize göre 15 bin dekar tarımsal alan zarar gördü. 263 büyükbaş, 2 783 küçükbaş, 27 bin 407 kanatlı hayvan da telef oldu. Bunların hepsini ödeyeceğimiz daha önceden kamuoyuna açıklamıştık.''
''Yangın 6 alanda devam ediyor''
Muğla'da 29 Temmuz'dan bu yana tam 15 orman yangını meydana geldiğini anlatan Pakdemirli, Marmaris yangının bu sabah itibarıyla kontrol altına alındığını söyledi.
''Dün itibarıyla 12 olan orman yangınları bugün itibarıyla 6'ya düştü. Zaman zaman görüyorum bakanlığımız dışında bazı kişilerin açıklamaları kamuoyunda yanlış bilgilenmelere neden oluyor'' diyen Pakdemirli, şöyle devam etti:
''Milas yangını devam ediyor. Kontrol altında da değil. Yangın şu anda uyuyor. Çok ciddi bir hava tahkimatı var. Arazi çok sarp. Yangının dört odağının etrafı tamamen çevrildi. Yalnız bir odağı var, oraya karadan ulaşamıyoruz. Ancak şu an itibarıyla önemli bir tehlike arz etmiyor. Yeniköy'de bir termik santral var biliyorsunuz. Şu anda bir tehlike arz etmiyor. Ancak ileriye yönelik yangının tahkimi ve kontrol altına alınması için çalışmalar devam ediyor.''
Kavaklıdere yangının da devam ettiğini anlatan Pakdemirli, şu an itibarıyla önemli bir tehdit söz konusu olmadığını, ''yalnızca Şenyayla Köyünde bir risk ihtimali bulunuyor. Akçaova, yani Çine de buna dahil... Beş helikopter gönderdik. Tehdit giderildi. Söndürme çalışmaları devam ediyor. Köyceğiz'de yangın devam ediyor. Otmanlar köyünde bir tehdit var. Isparta Sütçüler'de iki sarp yerde, yanı kanyonun içinde bir ateş var. Önemli bir tehdit yok'' dedi.
Yangın söndürme çalışmalarında şu andaki araçlar hakkında da bilgi veren Pakdemirli şunları söyledi:
''Toplam hava filomuz şu anda 15 uçak ve 57 helikopterden oluşuyor. Orman teşkilatımızda 3 amfibi uçak 39 helikopter, 7 jandarma helikopteri. Farklı ülkelerden gelen de toplamda 20 hava aracı var. Denizden uzak bölgelerde helikopterin sağladığı avantajı artırmak için havuz ve göletler yapıyoruz. Amfibi uçaklar herkesin gözünü hoş geliyor. Ancak birçok yangın da denize çok yakın olmuyor. Birçok baraj ve gölet de amfibi uçakların ineceği coğrafyada olmayabiliyor. Bu anlamda helikopterin kullanılması daha kolay oluyor. Bunlara da su takviyesi yapılması gerekir. 2003 yılından itibaren havuz ve gölet yapmaya teşkilatımız başladı. Bugün itibarıyla 2.429 adet havuz 1.721 gölet olmak üzere 4150 yangınla mücadele tesisini yaptık. ''
''Şehir itfaiyelerinin bile müdahale etmesi doğru değil''
Orman ekiplerinin, yangınları söndürmek için insanüstü bir çabayla çalıştığını anlatan Pakdemirli, şunları kaydetti:
''Can güvenliği için yangın mahalline görevli olmayanın alınmaması doğru bir durum. Birçok vatandaşımız çok iyi niyetlerle gidip bir yerden yardım etmek istiyor ama orman yangınlarına müdahale etmek teknik bir iş. Hatta şunu söyleyeyim: Şehirde itfaiyecilik yapanların bile orman yangınlarına müdahale etmesi bile çok doğru değil. Çünkü tamamen farklı teknikler kullanılıyor. O yüzden gönüllü kardeşlerimiz canla başla çalışıyorlar. Bunları görüyorum, biliyorum ama yangın mahalline girmeyelim. Görevli arkadaşları dinleyelim. Önceliğimiz can güvenliği. Çalışmaları aksatacak durumlarda da bulunmamamız gerekiyor. ''