Bakan Pakdemirli, son üç günde çıkan 101 orman yangınından 91'in kontrol altına alındığını, 10 yerdeki çalışmaların sürdüğünü söyledi.  (Foto: Depo Photos)

28-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında çıkan 101 orman yangınının 91’ini kontrol altına alındı.  Ekipler Antalya, Mersin ve Muğla’daki yangınlara yoğunlaşmış durumda.

Tarım ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, son üç günde çıkan 101 orman yangınından 91'in kontrol altına alındığını, 10 yangını kontrol altına alma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.  

 Pakdemirli, yaptığı açıklamada, orman ekiplerinin ve destek veren birimlerden katılan ekiplerin büyük bir özveriyle çalıştığını belirterek, şunları aktardı:

“Son 4 gündür doğal bir afet yaşıyoruz. Zaman zaman 40-50 derecelere çıkan hava sıcaklığına, düşük neme ve 50-60 kilometreden daha fazla esen rüzgâra rağmen, orman teşkilatımızın yangınlarla mücadelesi canla başla sürüyor. Geldiğimiz noktada, 28-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında çıkan 101 orman yangınının 91’ini kontrol altına aldık. 10 yangını kontrol altına alma çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürüyoruz. Şu an özellikle Antalya, Mersin ve Muğla’daki yangınlara yoğunlaşmış durumdayız. İnşallah buradaki yangınları da en kısa sürede kontrol altına alacağız. Tüm ekipmanımız ve orman teşkilatımız ile gece gündüz demeden, 7-24 bunun için çalışıyoruz. İhtiyaca göre ek araçları devreye sokuyor ve bölge ülkelerden gelen destekleri de kullanıyoruz. Aynı zamanda afetten etkilenen vatandaşlarımızla da görüşüyoruz. İnşallah tüm yaraları en kısa sürede saracağız.”

 Yangınlarla mücadelede başarılı ülkelerden biriyiz

Pakdemirli, Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi verilerine göre Akdeniz ülkelerinin son 10 yılda zarar gören ormanlık alan oranına bakıldığında Türkiye’nin aynı iklim kuşağındaki diğer ülkelere göre orman yangınlarıyla mücadelede son derece başarılı olduğunu dile getirdi. 

Pakdemirli şöyle konuştu: 

“Son 10 yılda Portekiz’de yıllık ortalama 134 bin hektar, İspanya’da 94 bin hektar, İtalya’da 64 bin hektar, Yunanistan’da 24 bin hektar, Fransa’da 12 bin hektar orman alanı yanarken; ülkemizde yıllık ortalama 7 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. 

Yine 2020’de ABD’de yangın başına düşen alan 68 hektar, Kanada’da 76 hektar, İspanya’da 20,4 hektar, Fransa’da 7,6 hektar iken ülkemizde yangın başına düşen alan 6,2 hektar olarak gerçekleşti. Elbette bizim hedefimiz, tek bir ağacın dahi zarar görmemesidir. Ancak bu veriler de gösteriyor ki, orman yangınlarıyla mücadelede ülkemiz dünyadaki en başarılı ülkelerden biridir.”

 Pakdemirli, tüm dünyanın orman yangınlarıyla mücadele ettiğini, küresel ısınmanın da etkilediği iklimsel risklerin dünya ormanları için yangın tehlikesini artırdığını da söyledi.