Sarayiçi Er Meydanı'ndaki güreşleri kısıtlı sayıda izleyicide takip ediyor. Güreşlerde çeşitli boylarda 2 bin 160 pehlivan mücadele edecek. 

 

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 660.'sı Edirne'deki törenlerin ardından Sarayiçi Mevkiindeki Er Meydanın'da ufak boylardaki güreşlerle başladı. Davul-zurna eşliğindeki güreşler geçtiğimiz yıl korona nedeniyle yapılamaması nedeniyle yoğun ilgi çekiyor.

Sarayiçi Er Meydanı'nda minik 1 boy pehlivanlarının müsabakalarıyla sabah 10.00'da başlayan güreşler pazar günü yapılacak başpehlivanlık final müsabakası ile sona erecek. Final güreşini kazanacak pehlivan 2021 yılı Türkiye Başpehlivanı ünvanı, altın kemer ile çeşitli kurumşlardan para ve hediyelerin sahibi olacak.

Bu yl toplam 2 bin 160 pehlivanın çeşitli boylarda mücadele edeceği Kırkpınar'da; minik 1 boyda 75, minik 2 boyda 100, teşvik 1 boyda 119, teşvik 2 boyda 166, tozkoparan boyda 206, ayak boyunda 197, deste küçük boyda 265, deste orta boyda 154, deste büyük boyda 105, küçük orta küçük boyda 380, küçük orta büyük boyda 146, büyük orta boyda 100, başaltı boyunda 94 ve başpehlivanlık boyunda 53 pehlivan çayırda mücadele verecek.

Kırkpınar Ağası'na görkemli karşılama

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri kapsamında Kırkpınar'ın en güzel geleneklerinden biri olan 'Ağa Karşılama Töreni' gerçekleştirildi. Her yıl olduğu gibi Belediye Başkanı Recep Gürkan eşliğinde, davul- zurnalı Kırkpınar korteji, belediye önünden hareket ederek, Talatpaşa Caddesi'nden Orduevine geldi. Ağa Seyfettin Selim Orduevi önünde kurulan platformun önünde büyük bir heyecanla karşılandı.

Ağa Seyfettin Selim'e altın kemerin takılmasının ardından kortej, Edirne Belediyesi önünde, Vali Ekrem Canalp'i karşıladı. Kortejdekiler, daha sonra Talatpaşa Caddesi'nden yürüyerek, Atatürk Anıtı'na geldi. Anıta çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Belediye Bandosu eşliğinde, 'Kırkpınar Marşı' seslendirildi. Kortej, Pehlivanlar Mezarlığı'na giderek, pehlivanların kabirleri başında dua edip, karanfil bıraktı.

Pehlivanlar heykeli yeni yerinde

Cumhuriyetin 50. yılı anısına 1973 yılında açılmış olan heykel yarışmasında heykeltraş Tankut Öktem'in birinci olduğu eseri ''Pehlivanlar Heykeli'' Saraçlar Caddesi’ndeki yeni yerinde açıldı.

660. Kırkpınar Yağlı Güreşleri kapsamında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın ile birlikte Saraçlar Caddesi’ne taşınan heykeltraş Tankut Öktem’in Pehlivanlar Heykeli’nin açılışını gerçekleştirdi.

Sarayiçi Er Meydanı

Sarayiçi Er Meydanı’nda, dualı çayırda yapılan açılış töreninde Edirne Belediye Bandosu’nun eşliğinde saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı ile Kırkpınar Marşı okundu. İstiklal Marşı’nın okunması sırasında 658. Kırkpınar Başpehlivanı Ali Gürbüz, bayrağı göndere çekti.

Program açılış konuşmaları ile devam etti. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin efsane ağası, 11 yıl Kırkpınar Ağalığı yapan ve sürekli olarak 3 altın kemerin sahibi Seyfettin Selim, burada yaptığı konuşmada 660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin hayırlı olmasını diledi.

Daha sonra söz alan Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın da 1,5 yıl aradan sonra bugün Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 660. Kırkpınar Er Meydanı’nda kol bağlayan bütün pehlivanlara başarılar dileyen Musa Aydın, 660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yağlı güreş camiasına ve ülkemize hayırlı olmasını diledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Çok arzu etmemize rağmen maalesef geçtiğimiz yıl 659. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni gerçekleştiremedik. Her şeyin başı sağlıktır, dedik. İnsanın sağlığı her şeyden değerli, her şeyden kıymetlidir, dedik. Her şeyde bir hayır vardır'' diye konuştu.  

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise milletleri millet yapan ortak gelecek arzuları ve istekleri olduğunu ifade ederek, ''Ama aynı zamanda milletleri millet yapan geçmişleridir, töreleridir, gelenekleridir, örfleri ve adetleridir. Kırkpınar’ı Kırkpınar yapan da milletimizin en köklü geleneği olmasıdır'' dedi. . Olimpiyatlardan sonra en köklü gelenek Kırkpınar’dır. Bugün biz burada 660 yıllık, 6 asırlık bir geleneği beraberce yaşamak, yaşatmak ve geleceğe taşımak için bulunuyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından pehlivanlar, hakem heyeti ve saha görevlileri Edirne Belediye Bandosu eşliğinde geçit töreni düzenledi.

Daha sonra Er Meydanında güreşler başladı.