Erdoğan-Rutte ortak basın toplantısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 24 Mart'ta yapılacak NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi öncesinde Ankara'da görüştü.
Erdoğan ile resmi bir ziyaret için Ankara'da bulunan Rutte ile yaptıkları görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, toplantılarda Türkiye-AB, ikili ilişkiler ve küresel konulara ilişikin görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Görüşmede, Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya arasında yürüttüğü çabalar konusunda bilgi verdiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"Malumunuz perşembe günü de Brüksel'de NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi vesilesiyle bir araya geleceğiz. Türkiye olarak Ukrayna'da yaşanan krizin başından bu yana net bir tutum takındık. Her vesileyle sağduyu ve diyalog çağrısı yaptık, tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması gerektiğine dikkat çektik.
Maalesef Ukrayna'daki insani dram artarak devam ediyor. Binlerce sivil hayatını kaybetti, 3 milyonu aşkın insan ülkesini terk ederek komşu ülkelere sığındı. Bu gidişata bir an evvel son verilmesi için yoğun bir diploması trafiği yürütüyoruz. Sayın Zelenskiy ve Sayın Putin ile temaslarımı sürdürüyorum. Dışişleri bakanım geçen hafta Moskova ve Lviv'de mevkidaşları ile görüşmeler gerçekleştirdi."
Ateşkes ve kalıcı barış sağlanması için ellerinden desteği sağlayacaklarını anlatan Erdoğan, şartların zorluğunu bildiklerini söyledi ve ekledi: "Diplomasiyi tek çıkış yolu olarak gören samimi girişimlerimizi bundan sonra da sürdüreceğiz."
Türkiye-Hollanda ilişkileri
Türkiye ile Hollanda arasındaki ticari ilişkilerle ilgili de bilgi veren Erdoğan, ticaret hacminin önce 15 milyar dolara çıkarılması hedefini koyduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hollanda, 27,5 milyar dolarla Türkiye'ye en çok doğrudan yatırım yapan ülke konumundadır. Hollanda'daki Türkiye kaynaklı yatırımlar da 16 milyar dolar seviyesindedir" dedi.
Erdoğan, yaşanan son küresel gelişmelerin Türkiye'nin AB üyesi olmasının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, "AB'nin, kısır çıkar hesaplarına teslim olmadan artık üyelik müzakeresi fasıllarını açmasını, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerine süratle başlamasını bekliyoruz" diye konuştu.
Savunma sanayindeki işbirliği
Erdoğan, bir gazetecinin, zirvede, "NATO müttefiklerinin Türkiye ile savunma sanayinde işbirliğinden uzak durduğu" eleştirisini gündeme getirip getirmeyeceğini sorması üzerine, şunları söyledi:
"Eğer NATO üyesiysek, NATO'da berabersek dayanışmamızı ortaya tam manasıyla koymamız lazım. Özellikle de savunma sanayiine yönelik atılacak adımlarda NATO üyesi ülkeler olarak birbirimizle dayanışma içerisinde olmamız lazım. Zira artık dünya hiçbir savunma sanayiinde bir ürününü tek başına yapmıyor, değişik ülkelerden de gelen desteklerle bunları bütünleştirip ona göre de savunma sanayiinde adımını atıyor. Nitekim şu anda Rusya-Ukrayna savaşında da bunu gördük, bundan sonra da kim bilir nerelerde, neyi göreceğiz? Libya'da bunu gördük, Azerbaycan'da bunu gördük. Temennimiz odur ki bunların olmadığı bir dünyayı, barışın egemen olduğu bir dünyayı hep birlikte kuralım ve NATO da bu noktada en büyük rolü alan bir oluşum olsun."
Erdoğan, Odessa Körfezi'nden sürüklenen mayınların hem Türk karasularını tehdit ettiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üerine, "Bu, şu anda konuşuluyor, görüşülüyor ama bununla ilgili olarak birinci derecede Milli Savunma Bakanlığımız her türlü tedbirini alıyor, almakta ve gereği ne ise bunlar da yapılacaktır, yapılmaktadır" dedi.
"Türkiye'nin girişimlerini destekliyoruz"
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, görüşmede sadece sadece ekonomik ilişkileri konuşmadıklarını belirterek, "Çok taraflı düzeyde birlikte çalışıyoruz. İki ülke de NATO üyesi. Perşembe günkü olağanüstü NATO Zirvesini var. Burada şunu söyleyebilirim ki, Türkiye ittifak için çok büyük bir siyasi ve askeri öneme sahiptir. Tabii ki bu ülke aynı zamanda Avrupa Birliği için de önemli bir ortaktır" dedi.
Rutte, Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin diplomatik çabalarına değinerek, "Türkiye'nin bu sorunda kilit bir rolü bulunduğunu" söyledi.
Hollanda Başbakanı Rutte, "İki ülkeyle açık hattı olan nadir ülkelerden Türkiye'nin girişimlerini desteklediğimizi söylemek isterim. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu vesilesiyle de hem Ukrayna hem Rusya'yla müzakereleri sürdürüyorlar. Bunun nereye varacağını görmemiz gerekiyor ama onlar çabalıyor ve biz de çabalarını destekliyoruz" diye konuştu.