Trabzon'un bazı ilçelerindeki fındık bahçelerinde görülen 'Drakula böceği' üreticinin kabusu oldu. Mücadele kapsamında bazı bölgelerde bahçeler söküldü. (Foto: AjansBizim)

Trabzon'un Maçka ilçesindeki fındık bahçelerinde görülen 'Drakula böceği' üreticinin kabusu oldu. 

Trabzon'da fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan ''Turunçgil uzun antenli teke böceği'' Maçka’dan sonra Çağlayan ilçesine de sıçrayarak toplam 3.200 dekar alana yayıldı. Halk arasında ‘Drakula böceği’ olarak adlandırılan bu tehditle mücadele hız kesmeden devam ediyor. 

Böceğin görüldüğü alanlarda fındık ağaçlarının kökünden sökülerek ''Drakula böceği''nin daha fazla alana yayılmaması için de yoğun çaba sarf ediliyor. 

Trabzon Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, ''Drakula'' böceğiyle 3 yıl önce tanıştıklarını belirterek, mücadelede son aşamada olduklarını söyledi. Trabzon’un iki ilçesinde görülen böceğini ilk gördüklerinde hakkında çok da bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getiren Mustafa Bekar, şunları söyledi:

“Karadeniz Teknik Üniversitesi ile bizim ziraat mühendislerimizin ortaklaşa yardımlarıyla bu türün nerden geldiği ve nasıl bir vasfı olduğu üzerine araştırmalar yaptık. İlk etapta böceğe karşı etkili olabilecek bir ilaç geliştirildi fakat Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilen bu ilaç faydalı olmadı. Araştırmaların sonucunda böceğin anayurdunun Çin olduğu belirlendi. Çin’den İtalya’ya ulaşmış. Oradan da ithal edilen süs bitkileriyle ülkemize gelmiş. Bu bitkilerdeki larvalar aracılığıyla larvalar halinde İstanbul’a taşındı. Ne yazık İstanbul’dan da Trabzon’a gönderilen bu bitkilerle bölgeye gelmeyi başarabilmiş.

Ağacın özünü kemiriyor

Bu böcek fındık ağaçlarını tehdit ediyor. Fındık ağacının özü yumuşaktır, onu kemirerek orda yuva yapıyor. Öyle bir böcek ki uzun antenleri olduğu için halk arasında ‘Drakula’ olarak isimlendirildi. Keskin kıskaçlara sahip olduğu için kolayca fındık ağacını dipten uca harap edebiliyor. 

İlk zamanlar Maçka ilçemizin fındık çiftçilerinden şikayetler gelmeye başladı. Fındıklarının kuruduğundan ve çürüdüğünden yakınarak bize danıştılar. Şikayetler üzerine bölgede yaptığımız araştırmalar sonucu bu böceğe rastladık. Fındığın kökünden girerek dallarının ucuna kadar kemirerek ilerliyor. Artık o dallar beslenemediği için çürüyor. Bir yılımız böceği tanımak ve ilaçlamalarla geçti. Sonunda ilaçlamaların sonuç vermemesi dolayısıyla tamamen yok etme kararı aldık. Toplantı üzerine toplantılar yapıldı. Ziraat Odamız önderliğinde bu sorunu çözüme kavuşturmak için seferberlik ilan ettik. Trabzon’da birçok insanın gelir kaynağı olan fındığın bu şekilde tahrip olmasını engellemek bizim görevimizdir. Çünkü fındık zarar görürse vatandaşımızın en büyük gelir kaynağı yok olmuş olur.”

Ağaçlar söküldü, 4 yıl ekim yasak

Alınan bilgiye göre, toplam 3.200 hektarlık bir alanda etkili olan Drakula böceği ilk olarak Maçka ilçesinde görüldü. Bir süre sonra Trabzon merkeze çok yakın olan Çağlayan ilçesine sıçradı. Sorunun çözümü için toplantılar yapıldı. Sonuçta Trabzon Tarım il müdürlüğü ve Trabzon Ziraat Odası, fındık ağaçlarının kökten sökümü konusunda ortak görüş birliğine vardı. 

Fındık ağaçlarının söküldüğü bölgelerin akıbeti ile ilgili bilgiler veren Bekar, fındık ağaçlarının kökünden sökülmesi sonrasında 4 yıl boyunca o araziye fındık ekilemeyeceğini söyledi. Trabzon Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, şunları söyledi:

“Bu arazilere başka mahsuller ekilebilir ama asla fındık ekilemiyor. Hal böyle olunca da vatandaşımız mağdur edilmiş oluyor. Valilikte toplantılar yapılırken biz de 17 ilçemizin ziraat odalarıyla kendi bütçemizden ayırarak bir bütçe oluşturduk. Bu bütçeyle fındık ağaçlarının imhası için gerekli araç ve malzemeler temin edildi. Vatandaşlarımızın geçim kaynağı elinden gitmiş olduğu için artık bu işin Hükümet kanadına intikal ettirilmesi gerektiği konusunda sabit kalındı. 

Özel bütçe oluşturuldu

Hükümet bunun için bir bütçe oluşturdu. Bu bütçe çerçevesinde, her bir çiftçinin birim araziden ne kadar fındık ürettiği hesaplanarak 4 yıllık olarak fındıktan elde ettiği gelirleri kendilerine sağladık. Şu anlık çalışmalar bitme noktasına geldi. Çiftçiye kilogram başına 15 TL üzerinden yardım sağlanacak. Bu yardım 4 yıllık olacak. Bu için 4 yıl olan bu yardımı 6 yıla çıkarmak için uğraşıyoruz. 15 TL olan kilogram başına verilen miktarın da 22 TL’ye çıkması için uğraşlarımız devam ediyor. Hükümetimiz bu isteklerimize olumlu bakıyor, yüksek ihtimalle olumlu sonuçlanacaktır. Çiftçilerimiz, en azından zararlarının büyük kısmı karşılandığı için memnunlar.  Trabzon olarak çok verimli topraklara sahibiz. Trabzon insanı da zekiliği ve çözüm üretme kapasitesiyle biliniyor. Çiftçilerimiz bu zaman dilimini en faydalı şekilde geçireceklerdir.”

''Hasatın nasıl olacağını bilmiyoruz''

Çağlayan ilçesinde 10 dönüm fındık bahçesi bulunan, üç kuşaktır fındık üreticisi olan Oğuzhan Ergenç, “Bu böcek uzun zamandır bahçelerimizde görülüyordu. Fakat bu yıl fındık ağaçlarımıza daha çok zarar vermeye başladı. Birçok komşumuz bahçelerini söktürdüler. Biz de ağaçlarımızda zararlı bulduğumuz dallarımızı budayarak yakıyoruz. Bu sene fındık hasatının nasıl olacağını bilemiyoruz. Bütün üreticiler tedirgin. Bahçemizde daha fazla zarar görmüş ağaca rastlarsak, biz de söküm yapmak zorunda kalacağız.” dedi.