Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile Oxford Üniversitesi'nin “Halkın İklim Oyu” araştırmasına katılanların yüzde 64’ü, iklim değişikliğini hükümetlerin acilen önlem alması gereken küresel sorun olarak görüyor. Araştırmaya 50 ülkede 1 milyon 220 bin kişi katıldı. (Foto: Depo Photos)

“Halkın İklim Oyu” adlı araştırmaya katılanların yüzde 64’ü, iklim değişikliğini hükümetlerin acilen önlem alması gereken küresel bir sorun olarak görüyor.

Dünyada iklim değişikliği konusunda şimdiye kadar yapılan en büyük kamuoyu araştırmasına göre, virüs salgınına rağmen, insanların üçte ikisi iklim değişikliğinin acil bir küresel sorun olduğunu düşünüyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) Oxford Üniversitesi ile birlikte düzenlenen “Halkın İklim Oyu” adlı araştırmaya katılanların yüzde 64’ü, iklim değişikliğini hükümetlerin acilen önlem alması gereken küresel bir sorun olarak görüyor.

İklim değişikliğini acil küresel sorun olarak görenlerin oranı İngiltere’de yüzde 81, ABD’de yüzde 65 iken, Moldova’da yüzde 50’ye düştü. 

Daha genç insanlar arasında, artan sıcaklıkların acil bir sorun olduğuna inananların oranı yüzde 70 iken, 60 yaş üstünde olanlar için bu oran yüzde 58’e düşüyor.

Hangi önlemler alınmalı?

İklim değişikliği sorununu çözmek için alınması gereken önlemlerle ilgili görüşler insanların yaşadığı ülkelere göre değişiyor.

Elektrik üretiminde en yüksek gaz salımı gerçekleştiren 10 ülkeden 8’inde, araştırmaya katılanların çoğu daha fazla yeşil enerji kullanılmasından yana. Ancak, ormanlık alanların azalması ve toprak kullanımındaki değişikliğin gaz salımı büyük ölçüde artırdığı ülkelerde yaşayanların çoğu, ormanların ve toprağın korunmasından yana.

Araştırmaya katılanların yüzde 54’ü ormanların ve toprakların korunmasını, yüzde 53’ü güneş, rüzgar ve yenilenebilir enerji kullanımını, yüzde 52’si iklime zarar vermeyen çiftçilik tekniklerini, yüzde 50’si ise yeşil sanayilere ve işlere daha fazla yatırım yapılmasını, iklim değişikliği ile mücadelede en etkili yöntem olarak görüyor.

Araştırmayı düzenleyenler iklim değişikliğiyle mücadele politikalarından hiçbirini desteklemeyen insanların sayısının, bütün ülkelerde dikkate değer biçimde çok az olduğunu belirtti.

Bu oranın en yüksek çıktığı Pakistan’da bile oran yüzde 5, onu yüzde 4 ile ABD izliyor.

Araştırma sonuçlarına göre, nerede yaşarsa yaşasın, kaç yaşında olursa olsun, eğitim düzeyi arttıkça, insanların iklim değişikliğini bir sorun olarak görme oranları da artıyor.

Araştırma 50 ülkede 1 milyon 220 bin kişi katıldı. Araştırmaya katılanların 550 bin kadarı 14-18 yaş arasında.