ABD, en çok plastik atık kirliliğine yol açan ülke konumunda
ABD, Dünya nüfusunun yüzde 5’inden daha az bir nüfusa sahip olmasına rağmen en çok plastik atık üreten ülke konumunda bulunuyor.
ABD’nin çıkardığı plastik atık Çin’in çıkardığının iki katı ve bütün Avrupa Birliği’nin çıkardığınkinden daha fazla.
ABD, Dünyadaki plastik kirliliğine en fazla katkıda bulunan ülke. Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri tarafından yapılan bir analize göre, ABD 2016 yılında toplam yaklaşık 42 milyon ton plastik atık üretti.
Her Amerikalı, yılda ortalama 130 kg civarında plastik atık çıkarıyor. İkinci sırada yılda kişi başına 98 kg atıkla Büyük Britanya bulunuyor.
Raporu yazan uzmanlar komitesi başkanı Margaret Spring, “20’nci yüzyılda plastiğin mucizevi icadının başarısı, aynı zamanda küresel olarak baktığımız her yerde bir plastik atık seli üretti” dedi. Spring, plastik atık sorununu “sosyal ve çevre krizi” olarak nitelendirdi.
Rapora göre, en az 8,8 milyon ton plastik atık her yıl okyanuslara dökülüyor. Bu miktar, her dakika bir çöp kamyonu plastik atığın denizlere dökülmesi anlamına geliyor.
Rapor, yere atılan plastik atığın akarsular vasıtasıyla eninde sonunda okyanuslara ulaşabileceğine dikkat çekiyor.
Bu temponun devam etmesi halinde okyanuslara atılan plastik atık miktarı 2030 yılında 53 milyon tona ulaşabilecek. Bu miktar, her yıl okyanuslarda avlanan balık miktarının yarısına denk geliyor.
Bilimsel araştırmalar, yüzlerce tür canlının plastik atıklara yakalanma veya mikroplastikleri yutma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.
Çözüm...
Özellikle 1980'lerden itibaren plastik üretimi patlama yaptıysa da geri dönüşüm bu gelişmeyi izlemekte yetersiz kaldı. Rapor, 2022'nin sonuna kadar ABD’de ulusal bir strateji geliştirilmesini tavsiye ediyor.
Raporda, geri dönüştürülmemiş plastik üretimine sınır koymak, plastiği çevreden daha iyi toplamak veya ikame malzeme geliştirilmesini teşvik ederek sorunun çözülmesini amaçlayan yollar teklif ediyor.
Rapor, ayrıca en büyük atık kaynaklarını belirleyerek, plastik üretimi hakkında daha iyi veri toplanmasını tavsiye ediyor.
Beyond Plastics Derneğinin Başkanı Judith Enk, raporu, “Şimdiye kadar plastik kirliliği konusunda yayımlanmış en kapsamlı ve en bunaltıcı rapor” olarak nitelendirdi.
Oceana adlı STK’nın plastik atıklar konusundaki kampanya sorumlusu Christy Leavitt de “ABD’nin plastik kirliliği krizindeki rolünü görmemezlikten gelemeyiz. Bu, gezegenimizin ve okyanuslarımızın günümüzde karşı karşıya kaldığı en büyük çevre tehditlerinden biridir” dedi.