Dünyada yaşanan su sorunu sadece kuraklıkla mücadele eden ülkeleri değil, bunun yaratacağı diğer sorunlarla birlikte tüm ülkeleri etkileyecek nitelikte. (Görsel: Rapor kapağı)

KONULAR

Su sorunu her ülkeyi etkileyecek nitelikte

Dünyada yaşanan su sorunu sadece kuraklıkla mücadele eden ülkeleri değil, bunun yaratacağı diğer sorunlarla birlikte tüm ülkeleri etkileyecek nitelikte.

UNESCO bünyesinde hazırlanan “Refah ve Barış için Su” başlıklı rapor sorunun boyutlarını gözler önüne seriyor. 

Rapora göre, dünya genelinde tarım, tatlı su çekimlerinin yaklaşık yüzde 70'ini oluştururken, bunu sanayi (yüzde 20'nin biraz altında) ve evsel (veya belediye) kullanımlar (yaklaşık yüzde 12) takip ediyor. 

Yeraltı suyu, sulama için kullanılan tüm suyun yaklaşık yüzde 25'ini ve evsel amaçlar için çekilen tatlı suyun yarısını sağlıyor. 

Artan talep, temel olarak sosyo-ekonomik kalkınma ve beslenme de dahil olmak üzere tüketim kalıplarındaki ilgili değişikliklerin bir kombinasyonundan kaynaklanıyor. Bu artışın büyük kısmı, özellikle gelişmekte olan ekonomiler olmak üzere hızlı ekonomik kalkınma yaşayan şehirlerde, ülkelerde ve bölgelerde yer alıyor. 

Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı şu anda yılın en az bir bölümünde ciddi su kıtlığı yaşıyor. Bazı bölgeler yılda birkaç ay su kıtlığı yaşarken, diğerleri yıl boyunca şiddetli su kıtlığına maruz kalıyor. 

Su stresinin sosyal istikrar üzerinde önemli etkileri vardır ve su açığı dünya genelinde göç artışının yüzde 10'u ile ilişkilendiriliyor. 

Düşük gelirli ülkelerde, işlerin tahmini yüzde 80'i suya bağımlı, bunun başlıca nedeni ana istihdam sektörü olarak (büyük ölçüde suya dayanan) tarımın baskın olması. Bu oran, iş piyasasının daha çeşitlendirilmiş olduğu ve su kaynaklarına daha az bağımlı olduğu yüksek gelirli ülkelerdeki işlerin tahmini yüzde 50'sinden oldukça yüksek.  

Sudaki kirlenme 

Ülkeler zenginleştikçe su kirliliği ortadan kalkmıyor, aksine gelişiyor. Düşük gelirli ülkelerde, düşük ortam suyu kalitesi temel olarak düşük seviyelerde atık su arıtımından kaynaklanırken, yüksek gelirli ülkelerde tarımdan kaynaklanan yüzeysel akış en ciddi sorunu oluşturuyor. Ancak su kalitesi verileri çok yetersiz.

Ortaya çıkan kirleticiler arasında farmasötikler, hormonlar, endüstriyel kimyasallar, deterjanlar, siyanotoksinler ve nanomateryaller bulunmakta.  Dünyadaki 258 nehir üzerinde yapılan bir çalışmada, bunların dörtte birinden fazlasında güvenli limitleri aşan aktif farmasötik bileşen konsantrasyonları tespit edilmiş. İnsan sağlığı ve biyoçeşitlilik üzerindeki kesin etkiler tam olarak bilinmemekle birlikte, kanıtlar bunun antibiyotik direncini artıracağını gösteriyor. 

Seller ve kuraklık

2002-2021 döneminde seller yaklaşık 100.000 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.  Toplam 1,6 milyar insan etkilendi ve 890 milyar ABD dolarını yakın  ekonomik kayba neden oldu. 

Aynı dönemde, kuraklık 1,4 milyardan fazla insanı etkiledi, 21.000'den fazla insanın ölümüne ve 170 milyar ABD doları ekonomik kayba yol açtı. Devam eden küresel ısınmanın küresel su döngüsünü yoğunlaştıracağı ve daha fazla çok yağışlı ve çok kurak hava ve iklim olayları ve mevsimlerle birlikte kuraklık ve sellerin sıklığını ve şiddetini daha da artıracağı öngörülüyor. 

İklimle ilgili su ve vektör kaynaklı hastalıkların görülme sıklığının tüm bölgelerde artması ve tatlı su ekosistemlerinde önemli hasarların ve giderek artan geri dönüşü olmayan kayıpların daha sık görülmesi beklenmekte. 

Su kaynaklı çatışmalar

Su ve barış arasındaki ilişkiyi doğrudan ele alan küresel bir veri ve/veya ampirik bilgi havuzu bulunmamakta. Bunun nedeni büyük olasılıkla, özellikle eşitlik ve adalet gibi katkıda bulunan faktörler göz önünde bulundurulduğunda, bu ilişkinin tanımlanmasının zor olmasıdır.

1948'den 2008'e kadar 6,400'den fazla tarihi uluslararası 'su ilişkisini' belgeleyen Uluslararası Su Olayları Veritabanı, bu 'olayların' çoğunun daha çatışmacı sonuçlar yerine daha işbirlikçi sonuçlara yol açtığını gösteriyor. Su Çatışmaları Kronolojisi, pompalara ve boru hattı sistemlerine yapılan doğrudan saldırılardan "su kaynağını 'biyolojik kirleticilerle' kirletmek için yapılan isimsiz bir tehdide" kadar 1.600'den fazla olayı tespit etti. Bu olayların büyük çoğunluğu yerel (alt-ulusal) nitelikte. 

3 milyarda fazla insan erişim sorunu yaşıyor

İçme suyu ve sanitasyon hariç olmak üzere, izleme ve raporlamadaki eksiklikler, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH) 6 hedef göstergelerinin çoğunun kapsamlı bir analizini oluşturmayı son derece zorlaştırıyor. 

2022 itibariyle 2,2 milyar insanın güvenli bir şekilde yönetilen içme suyuna erişimi bulunmuyor. 2015-2022 yılları arasında kaydedilen ilerleme, hizmet sunumunun nüfus artışına ancak ayak uydurabildiği kentsel alanlarla sınırlı kaldı. Kırsal alanlar hala her beş kişiden dördünü oluşturuyor. 

Güvenli bir şekilde yönetilen sanitasyona ilişkin durum, 3,5 milyar insanın bu tür hizmetlere erişimden yoksun olması nedeniyle vahim olmaya devam etmektedir.

Özellikle şehirler ve belediyeler, kentsel nüfuslarının hızlanan büyümesine ayak uyduramamakta. 2030 yılına kadar evrensel kapsama alanına ulaşmak, mevcut küresel ilerleme oranlarında önemli bir artış gerektirecek: İçme suyu için altı kat, sanitasyon için beş kat ve hijyen için üç kat.

Ortam suyu kalitesi verileri birçok düşük ve altorta gelirli ülkede rutin olarak toplanmıyor. Bu da 3 milyardan fazla insanın tatlı su ekosistemlerinin sağlık durumunun standartların altında olması nedeniyle risk altında olabileceği anlamına geliyor.

Su ekosistemi

Sınırlı kanıtlar, su kullanım verimliliğinin tüm ekonomik sektörlerde arttığını gösteriyor. 2020 yılında, tarımda su kullanım verimliliği 2015 yılına göre en büyük artışı (yüzde 20) gösterdi; bunu madencilik, sanayi, imalat, elektrik ve inşaat sektörleri (yüzde 13) izledi. Ancak, en fazla su gerektiren sektör olan sulu tarımda verimliliğin artırılması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekiyor. 

Entegre su kaynakları yönetiminin uygulanmasına ilişkin küresel ortalama 2020 yılında yüzde 54. Su kaynaklarını paylaşan 153 ülkeden sınıraşan nehir, göl ve akiferlerin sadece 32'sinde sınıraşan suların yüzde 90'ı veya daha fazlası operasyonel düzenlemeler kapsamında. 

Dünyadaki nehir havzalarının beşte birinde mevcut yüzey suyu 2015 ve 2020 yılları arasında önemli ölçüde değişmiş olsa da, suyla ilgili ekosistemlerin genel olarak ne ölçüde değiştiği belirsizliğini koruyor. 

Su sektörüne yapılan resmi kalkınma yardımı ödemeleri 2015-2021 arasında yüzde 15 oranında (9,6 milyar dolardan 8,1 milyar dolar) düştü. Ülkelerin yüzde 85'inden  fazlası (yanıt veren 123 ülkeden 105'i) kırsal içme suyu ile ilgili yasa veya politikalarda tanımlanan su ve su prosedürlerine sahip. Ancak, ankete katılan 117 ülkeden sadece 29'u kırsal içme suyu ve su kaynakları yönetimi için planlama ve yönetim süreçlerine toplulukların katılımının yüksek veya çok yüksek olduğunu bildirdi.  

Düşük ve orta gelirli 140 ülkede güvenli içme suyu, sanitasyon ve hijyene evrensel erişimin sağlanmasının 2016-2030 yılları arasında yaklaşık 1,7 trilyon dolara veya yılda 114 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Bu tür yatırımların fayda-maliyet oranının (BCR) çoğu bölgede önemli bir pozitif getiri sağladığı görülüyor.

Tarım ve kırsal kalkınma

Tarım, dünyadaki yoksulların en büyük işvereni konumunda. Aşırı yoksulların yaklaşık yüzde 80'i kırsal alanlarda yaşamakta ve geçim kaynakları ve gıda güvenceleri için tarıma bağımlı durumda. Geniş tabanlı kırsal kalkınma ve bunun faydalarının geniş çapta paylaşılması, yoksulluğu ve gıda güvensizliğini azaltmanın etkili bir yolu.

Gıda güvenliği barış ve refah için kilit bir itici güç olabilir ancak aynı zamanda çatışmalardan kaynaklanan aksaklıklara karşı da son derece savunmasız. Dünyada 2022 yılında 690 ila 783 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğu tahmin ediliyor ve 2030 yılında yaklaşık 600 milyon insanın hala açlıkla karşı karşıya kalacağı öngörülüyor. Dünya genelinde gıda güvensizliği orantısız bir şekilde kadınları ve kırsal kesimdeki insanları etkiliyor. 

FAO verilerine göre 1961'den bu yana sulanan alan iki kattan fazla artarak 139 milyon hektardan 2018'de 328 milyon hektarın üzerine çıktı. Küresel tarım üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı, tüm tarım arazilerinin yalnızca yaklaşık yüzde 20'si olan sulanan arazilerden elde ediliyor. 

Sulama, geçimlik tarımdan ticari tarıma geçişte, yoksulluğun azaltılmasında ve ekonomik büyümede kritik bir rol oynuyor. Sulamayla elde edilen verim, bitişikteki yağmurla beslenen alanlara kıyasla yüzde 30-100 daha yüksek olma eğiliminde. 3 milyardan fazla insan, yüksek veya çok yüksek düzeyde su sıkıntısı veya su kıtlığı olan tarım alanlarında yaşamaktadır

İklim değişikliğinin etkilerinin, diğerlerinin yanı sıra tarımsal gıda sistemleri ve insan sağlığı üzerindeki yansımalarıyla birlikte bu durumu daha da kötüleştirmesi bekleniyor. 

2050'de 10 milyar olacağı tahmin edilen küresel nüfusu beslemek için tarımsal üretimin 2012'ye kıyasla neredeyse yüzde 50 artması gerekecek. Bu büyümenin büyük bir kısmının diğer yumuşak ve sert inovasyonların yanı sıra sulama ve su yakalama ve depolama yoluyla elde edilmesi bekleniyor.

Yıllar geçtikçe, iç afet kaynaklı yerinden edilmeler, çatışma kaynaklı yerinden edilmelerden daha fazla yaşanıyor. Bu afet kaynaklı yerinden edilmelerin çoğu, aşırı su kaynaklarıyla bağlantılı hava olaylarından kaynaklanıyor.

Dünya Bankası, yeterli iklim eyleminin olmaması durumunda, 2050 yılına kadar 216 milyon insanın iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle yer değiştirmek zorunda kalabileceğini tahmin ediyor. Bu hareketlerin çoğunun ülke sınırları içinde olacağı öngörülüyor.