UNESCO Ayasofya ve Kariye konusunda Türkiye'den rapor istedi
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’ya bağlı Dünya Kültür Mirası Komitesi, Ayasofya ve Kariye’de yapılan değişikliklerle ilgili Türkiye'den rapor istedi.
Türkiye, 1985 yılından beri Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya'yı ve hemen ardından Kariye'yi geçen yıl camiye çevirmişti. Her ikisi de camiye çevrilmeden önce müze statüsünde bulunuyordu.
Dünya Kültür Mirası Komitesi, Türkiye'nin Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişikliklerle ilgili bir rapor hazırlaması için 1 Şubat 2022 tarihine kadar süre verdi.
DW’nin haberine göre, Komite, Ayasofya'nın camiye çevrilmesinin sonuçlarından “derin kaygı” duyduğunu belirterek, Türkiye'nin Ayasofya ve Kariye müzelerinin statüsünü değiştirme niyeti hakkında Komiteye bilgi vermemesi ve diyalog kurmamasından büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.
Komite, Çin'de 16-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında düzenlenen yıllık toplantısında Dünya Kültür Mirası listesini gözden geçiriyor.
Ayasofya ve Kariye'deki değişikliklerin, bu yapıların “Üstün Evrensel Değeri” üzerinde potansiyel etkileri olabileceği uyarısında bulunan Komite, Türkiye'yi bu yapılarda önemli değişiklikler yapmadan önce uluslararası diyalog ve işbirliğine çağırdı.
Dünya Kültür Mirası
Doğal ya da kültürel bir varlığın “Dünya Kültür Mirası” listesine alınabilmesi için “Üstün Evrensel Değer” ölçütünü karşılaması gerekiyor.
Komite, bu niteliğinin korunmadığını düşündüğü varlıkları “Tehlike Altındaki Dünya Kültür Mirası Listesine” alma veya tamamen Dünya Mirası listesinden çıkarma yetkisine sahip.
Komite, en son İngiltere'nin Liverpool kentini, yeni inşa edilen modern binaların kentin özgün dokusunu ve bütünlüğünü bozduğu gerekçesiyle hafta başında Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarmıştı.
“Dünya Kültür Mirası” etiketi, saygın bir unvan, turizm için önemli bir fırsat yaratıyor ve hükümetleri çevre ve kültür hazinelerini korumaya teşvik ediyor.