İnsanları Titanik'in enkazını görmeye götürmek için kullanılan Titan denizaltısı Atlantik Okyanusu'nda kayboldu. (Foto: OceanGate)

Titan denizaltısı için yoğun arama

İnsanları Titanik'in enkazını görmeye götürmek için kullanılan Titan denizaltısı Atlantik Okyanusu'nda kayboldu.

Newfoundland açıklarındaki arama kurtarma operasyonu sürüyor ve denizaltıda beş kişilik ekibin çok fazla zamanı yok.

BBC'nin haberine göre, kaybolan denizalıyla ilgili yaşananlar şöyle:

Titanik'in enkazını araştıran bir denizaltının Pazar günü kaybolmasının ardından Kuzey Atlantik'te büyük bir arama kurtarma çalışması yürütülüyor.

Polar Prince adlı araştırma gemisi dalışından bir saat 45 dakika sonra Titan denizaltısının mürettebatıyla irtibatını kaybetti. ABD Sahil Güvenliği, Pazartesi günü yerel saatle 17:00 itibariyla denizaltının 70 ila 96 saatlik acil durum oksijeni olduğunu tahmininde bulundu.

Tur firması OceanGate, mürettebatı güvenli bir şekilde geri getirmek için tüm seçenekleri araştırdığını ve devlet kurumlarının kurtarma operasyonuna katıldığını söyledi.

Polar Prince, Pazar sabahı Atlantik Okyanusu'ndaki Titanik enkazının bulunduğu yerin yakınlarına ulaştı. Titan'da bulunan Hamish Harding'in Facebook paylaşımında, dalgıçla dalışa yerel saatle 04:00'te başlamayı beklediklerini söyledi.

Arama operasyonunu yöneten Boston Sahil Güvenliği'in Twitter hesabından yapılan açıklamada beş kişilik mürettebatın "Pazar sabahı sulara gömüldüğünü ve Polar Prince mürettebatının geminin dalışından yaklaşık bir saat 45 dakika sonra kendileriyle teması kaybettiğini" belirtti.

Titan denizaltısının o sırada Cape Cod kıyılarının yaklaşık 1.500 km açığında olduğu düşünülüyordu.

BBC'nin haberine göre, ABD Sahil Güvenlik'ten Tuğamiral John Mauger Pazartesi günü yaptığı açıklamada böylesine uzak bir bölgede arama yapmanın zorlu bir iş olduğunu söyledi.

Aramanın iki yönü olduğu belirtildi. Bunlar, Titan'ın okyanus yüzeyine geri dönmesi ancak bir şekilde iletişimi kaybetmesi ihtimaline karşı bir yüzey araması ve su altı sonar araması.

Sahil Güvenlik denizaltıyı su yüzeyinde aramak üzere iki adet C-130 Hercules uçağı gönderdi ve bu uçaklara bir Kanada C-130'u ve su altı sonar özelliğine sahip bir P8 uçağı da katıldı.

Tuğamiral Mauger, geminin su altında bulunması halinde kurtarılması için ek uzmanlığa ihtiyaç duyacaklarını ve ABD Donanması da dahil olmak üzere yardım arayışında olduklarını söyledi.

Kanada Savunma Bakanlığı, uçakla birlikte Kanada sahil güvenlik gemisi Kopit Hopson'un da arama çalışmalarına yardımcı olduğunu açıkladı.

Polar Prince'in ortak sahibi Horizon Maritime, BBC'ye geminin yardım ettiğini ve ikinci bir gemi olan Horizon Arctic'in bölgeye gönderildiğini doğruladı.

Gemide kimler vardı?

Titan'da bulunan beş kişi arasında sadece bir isim doğrulandı: 59 yaşındaki İngiliz milyarder işadamı ve kâşif Hamiş Harding.

Harding ekibe katıldığını ilk kez geçen yıl Haziran ayında duyurmuş ve gemideki mürettebatın "bazıları 1980'lerden bu yana RMS Titanic'e 30'dan fazla dalış yapmış olan birkaç efsanevi kâşif" içerdiğini söylemişti.

Titanik denizaltısında kaybolanlar arasında İngiliz maceracı da var

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde bulunan ve ticari havacılık sektöründe satış ve operasyonlarla ilgilenen uluslararası bir şirket olan Action Aviation'ın yönetim kurulu başkanı.

Firması Pazar günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "denizaltının başarılı bir şekilde suya indirildiğini ve Hamiş'in şu anda dalışta olduğunu" belirtti.

Pazartesi günü ABD Sahil Güvenliği, ailelerine saygıdan dolayı gemide bulunanların kimliklerini teyit etmeye hazır olmadığını söyledi.

Denizaltı ne yapıyordu?

OceanGate Expeditions, Atlantik'in dibinde yüzeyin 3.800 metre altında bulunan ünlü batığı görmek için sekiz günlük seferinde yer almak isteyen misafirlerinden 250.000 dolar talep ediyor.

Bölge Newfoundland kıyılarının yaklaşık 600 km (370 mil) açığında olup, baş ve kıç kısımları yaklaşık 800 m (2,600 ft) ayrılmış şekilde iki parça halinde yer almaktadır. Parçalanmış gemiyi büyük bir enkaz alanı çevrelemektedir.

İniş ve çıkış da dahil olmak üzere enkaza tam bir dalışın sekiz saat sürdüğü bildiriliyor.

OceanGate'e göre her sefer sekiz gün sürüyor ve her dalış, enkazın çürümesini incelemek de dahil olmak üzere bilimsel bir amaç içeriyor.

Şirketin web sitesine göre açılış dalışı 2021 yılında gerçekleşti.

Titan hakkında

Titan, 4.000 metre derinliğe inmek üzere inşa edilmiş beş kişilik bir denizaltı ve üç deniz mili hızla hareket ediyor.

Dalgıçları Titanik'in enkazına götürmenin yanı sıra, saha araştırması ve incelemesi, araştırma ve veri toplama, film ve medya prodüksiyonu ve donanım ve yazılımın derin deniz testleri için kullanılıyor.

Şirkete göre, Titan, "son teknoloji ürünü aydınlatma ve sonar navigasyon sistemlerinin yanı sıra dahili ve harici olarak monte edilmiş 4K video ve fotoğraf ekipmanlarıyla donatıldı."

OceanGate'in web sitesine göre, beş kişilik denizaltı, geminin gövdesini gerçek zamanlı olarak izlemek için bir sisteme sahip.

Yapının bütünlüğünü değerlendirmek için dalış sırasında değişen basıncın denizaltı üzerindeki etkilerini analiz eden sensörlere sahiptir.

Şirket, "Bu yerleşik sağlık analizi izleme sistemi, pilota inişi durdurmak ve güvenli bir şekilde yüzeye dönmek için yeterli zaman tanıyarak erken uyarı tespiti sağlıyor" diyor.

CBS, geçen yıl Titanik'in enkazını görmek üzere muhabirlerinden birini aynı şirketle bir yolculuğa göndermişti.

Gemiye binen David Pogue, denizaltıyı "herhangi bir düzenleyici kurum tarafından onaylanmamış veya sertifikalandırılmamış ve fiziksel yaralanma, sakatlık, duygusal travma veya ölümle sonuçlanabilecek" "deneysel" bir araç olarak tanımlayan bir feragatname okuduğunu bildirdi.

OceanGate CEO'su Stockton Rush daha sonra kendisine denizaltıyı gezdirdi ve burada geminin sadece bir düğmesi olduğunu ve bir video oyunu kumandası kullanılarak çalıştırıldığını açıkladı.

Titanik batığı

Titanik, Atlantik'in dibinde yüzeyin 3,800 metre altında ve Kanada'nın Newfoundland kıyılarının yaklaşık 600 km açığında bulunuyor.

Zamanının en büyük gemisi olan yolcu gemisi, 1912 yılında Southampton'dan New York'a yaptığı ilk seferinde bir buzdağına çarpmıştı. Gemide bulunan 2.200 yolcu ve mürettebattan 1.500'den fazlası hayatını kaybetti.

Titanik'in enkazı 1985 yılında keşfedildiğinden beri kapsamlı bir şekilde araştırılıyor.

Gemi, baş ve kıç kısımları yaklaşık 800 metre ayrılmış şekilde iki parça halinde duruyor Parçalanmış gemiyi büyük bir enkaz alanı çevreliyor.

Geçtiğimiz ay, derin deniz haritalaması kullanılarak enkazın ilk tam boyutlu dijital taraması oluşturuldu. Tarama, geminin ölçeğinin yanı sıra pervanelerden birinin üzerindeki seri numarası gibi bazı küçük ayrıntıları da gösteriyor.